Monday, April 29, 2019






                                                       Tailwalk Del Sol 2 S802H, review .



   

         Putini sunt pescarii care pescuiesc cu aceleasi scule  cu care pescuiau in urma cu 10 ani , sau chiar mai mult. Lucru firesc, tehnologia evolueaza si dorim sa avem versiuni cat mai performante ale lansetelor, mulintelor , firelor, sau nalucilor cu care pescuim. Daca pescarii de crap au fost capabili sa faca o adevarata varietate de monturi , cu accesoriile de rigoare , dintr-o montura simpla ce contine in fond un lest si un carlig ne imaginam ce varietate exista in universul pescuitului cu naluci pornind de la acestea, ajungand apoi la lansete si mulinete.

Necesitate sau ''pitici pe creier'' , nu conteaza, cu totii simtim cateodata nevoia sa ne improspatam arsenalul. A fost si cazul meu incepand de anul trecut , 2018. Am pescuit pina in prezent cu diverse lansete , custom sau de serie , in general pe blankuri americane . As enumera St. Croix, Phenix, MHX, dar si cu marci europene Cormoran, Westin, ABU. Am vazut, pipait sau chiar pescuit cu diverse modele ale prietenilor ,amicilor , cum ar fi Kistler, Matagi, Phenix K2 (prima versiune, dar si generatia urmatoare), Megabass ,Tailwalk, Palms Mola, chiar si un custom facut in Japonia pe un blank  eging. Oricare dintre aceste lansete sunt lansete foarte bune in categoria lor , unele mai scumpe altele mai accesibile ca si pret, si daca exista cumva peste sub varful lor acesta nu prea are scapare. Daca ar fi sa clasificam lansetele dupa criteriul specializarii acestora putem spune ca avem lansete allround , care sunt bune in mai multe situatii si lansete specializate, lansete care merg foarte bine pe o anumita tehnica ori naluca si cam atat. Personal apreciez mai mult prima categorie deoarece nu particip in competitii de pescuit si nu doresc sa folosesc  la o partida de spining obisnuita mai mult de doua lansete. Din acest motiv, precum si ratiuni ce tin de comoditatea la transport am cautat o firma care sa produca lansete din 2 tronsoane , si care sa aiba produse de calitate. Deoarece vazusem cateva lansete Tailwalk , m-am hotarat sa studiez putin oferta acestei firme. Asa am ajuns la Del Sol 2.
     Mai intai cateva cuvinte despre producator. Tailwalk este o firma nipona care produce lansete de foarte multi ani. Accesand link-ul de mai jos , gasiti exprimat in cateva fraze conceptul firmei despre produsele lor.
         http://tailwalk.jp/english/concept/
Pe mine m-au interesat cel mai mult informatiile legate de calitatea componentelor si CTC-ul produsului final. Daca nu as fi vazut initial cateva lansete poate as fi crezut ca este un simplu text de marketing. Dar nu este asa. Apoi mi-am pus intrebarea cum este posibil sa aiba un pret relativ mic in raport cu calitatea componentelor. De exemplu Tailwalk Del Sol 2 are pretul de 190 de euro pe piata germana ( una destul de exigenta, credeti-ma) pret in care ofera inele Fuji Sic SS frame , cu un nou profil similar cu cel al inelelor Torzite, mandrina Fuji TVS cu piluita personalizata, montate impecabil pe un blank de calitate, usor si foarte senzitiv. Poate raspunsul la intrebarea de mai sus are legatura cu faptul ca Tailwalk face parte dintr-o brand  mai mare , A-TEC, alaturi de alte firme prestigioase cum ar fi Fuji, Okuma, Suzuki si altii..
     https://www.turizao.com/en/suzuki_blanks.html
Sau poate este avantajul unei maini de lucru mai ieftine, fara a face insa rabat de la calitate. Oricum ar fi Del Sol S802H , este o lanseta de calitate , la un pret absolut decent in raport cu calitatea oferita. Daca o sa cautati in catalogul Tailwalk acest model de lanseta nu o sa il gasiti. Curios sa vad care este explicatia am cerut informatii in acest sens pe pagina de Facebook a producatorului. Raspunsul a fost ca acest model este conceput pentru piata germana si caracteristicile sale se gasesc pe pagina distribuitorului pentru aceasta piata, mai exact..
      https://www.nippon-tackle.com/Tailwalk-Del-Sol-S802H-SPII
Del Sol 2 este de fapt a doua versiune, una imbunatatita a lui Del Sol 1 , o lanseta conceputa de japonezi pentru pescuitul salaului teuton. Del Sol 2 , spre deosebire de prima versiune, are integrat un sistem reglabil de greutati care permit pescarului sa isi echilibreze lanseta in functie de necesitatea de moment a partidei de pescuit. Atentie, greutatile  de 15 si 30 gr. nu sunt incluse in pret, ele fiind comercializate separat, dar merita. Apoi, cum spuneam, inelele sunt Fuji cu pastila SIC, au profil de ultima generatie, similar cu Fuji Torzite, si care per ansamblu, sunt cu 9 procente mai usoare decat versiunea anterioara. Mandrina , Fuji TVS permite contactul cu blank-ul atat in partile laterale cat si in partea frontala a mandrinei. Piluita acestei mandrine nu este una standard , de fabrica , ci este personalizata de catre Tailwalk: tub de carbon plus terminatii metalice gunsmoke. Totul vine intr-o husa de material de cea mai buna calitate, cu marginile tivite, si fermoar de calitate.
 A-tec ; Made in Japan.
Iata si cateva caracteristici tehnice.

Lungime: 8ft.(2.43m)
Greutate :155 gr.
Actiune : Fast.
Clasa de putere : Heavy
Gramajul nalucii: 10-60 gr.
Tip de mufare: clasic.
Nr. tronsoane: 2 buc.
Diamteru butt: 11.85 mm.
Diamteru varf : 2.1 mm.
Inelare : 8+1 ; Fuji Sic KR Concept , rama de otel
Grip: material EVA , 26/42 cm.
Mandrina; Fuji TVS.
Linie: 1.0-2.0 PE.


 
....Si cateva consideratii personale, deci ar putea fi usor subiective.
Am primit aceasta lanseta la sfarsitul iernii. Nu ma prea omor dupa pescuitul pe timp de iarna dar am avut ocazia sa constat ca, la prima atingere minunatia asta de mandrina e rece ca si Regina Ghetii . Paradoxal , dupa primele lanseuri incepi sa te incalzesti dupa ce ansamblul iti transmite prin simtul tactil informatii foarte clare despre ce se intimpla pe substrat. Ba mai mult , simti  bataia soft-urilor si vibratia curentului , aceasta din urma pina in manivela mulinetei ,desi aceasta nu este cu carcasa din grafit, de ultima generatie. Conul de reducere al firului , incepand cu un inel de 25 este format din 3 inele. Lanseurile sunt facile si poti atinge distante impresionanate chiar si pe vant. Si aici intervine o calitate destul de rara la o lanseta..capacitatea de a se incarca optim in lanseu..In general, pescarii romani prefera pentru pescuitul salaului lansete de bass. In conceptia americana a stilului, aceste lansete au o actiune fast foarte agresiva datorita faptului ca bass-ul este un luptator puternic si drilul este unul de genul care pe care, adica dupa intepare pescarul nu mai sta prea mult la politeturi si forteaza pestele saltandu-l cat mai rapid in barca. Insa astfel  de lansete sunt penalizate putin la capitolul distanta de lansare, ceea ce pe americani ii intereseaza mai putin din moment ce pescuiesc din barca. Mai sensibili la acest capitol, japonezii produc lansete cu un fast mai progresiv , capabile sa intepe rapid pestele, dar care , in dril sunt mult mai permisive iar in lanseu sunt mult mai eficiente.
Din acest motiv , aceasta lanseta ar putea fi caracterizata ca fiind moderat fast daca o comparam cu o lanseta de bass, dar care, pentru o lanseta strict pentru salau este una fast. Iar gusturile , dupa cum zice si zicala , nu se discuta.
 Unii ar putea sa isi puna probema eficientei in intepare. Insa astfel de lansete cu un fast progresiv, mai au un atuu. Pescarul poate sa foloseasca fire foarte subtiri fara a risca sa le rupa la intepare. Amanuntul are relevanta cand pescuim pe ape curgatoare , si vrem sa tinem substratul folosind greutati cat mai mici posibil in curenti puternici. Situatie cu care ma intalnesc frecvent ca si pescar de Mures ori Dunare. Cat despre eficienta in intepare nu este cu nimic mai prejos decat o lanseta de bass , preupusa finetea a ansambului fiind compensata de diametrul mic al firului . Nu am sa pretind ca nu am avut rateuri pentru ca asa ceva nu exista in pescuitul obisnuit, dar pot sa zic ca numarul acestora a fost foarte, foarte mic..Iar in dril , nu am avut probleme . Am prins inclusiv salai asa zis ''maraiti'' care mai intai bruscheaza naluca cu corpul, moment in care se intimpla sa ii harponezi de pectorali sau din exteriorul gurii. Atacul pestelui , chiar daca este unul discret se simte foarte clar , diferit de ecoul dat de contacul cu substratul . Ajuta mult si sistemul de echilibrare. Lanseta, echipata cu un Shimano Biomaster 4000 (model 2011 S) -280 gr , cred, are punctul de echilibru situat imediat in fata mandrinei. Asta insemnand ca sta la orizontala daca sprijin lanseta pe un singur deget. 
Pozitia este foarte convenabila daca pescuiesc cu naluca taras, la nivelul substratului. Daca doresc sa salt guma mai amplu, din varful lansetei , pot adauga in buttcap-ul detasabil o greutate de 15 gr sau 30 gr. -daca mulineta este foarte usoara- si astfel obtin o foarte mare lejeritate foarte confortabila in  jocul nalucii din incheietura mainii. Poate parea un amanunt minor dar cand pescuiesti o zi intreaga ,conteaza. Cred ca japonezii au muncit foarte mult la acest aspect, deoarece  le-a iesit foarte bine echilibrarea corelata cu lungimea gripului, care la astfel de lansete este deseori exagerat de lung. Un lucru care ma deranjeaza este ca nu au montat un hook keeper pentru atasarea nalucii , singura optiune fiind unul atasabil, model din care am pierdut o gramada pina acum..Mai doresc sa punctez un aspect..Lanseta este incadarata in clasa de putere heavy. Dar atentie , este un heavy pentru salau. Asta nu inseamna ca folosind aceasta lanseta puteti iesi cu bine din cosmarul oricarui pescar de salau - momentul acela cand intra un somn foarte mare, somn care conform legilor lui Murphy al pescarilor,  nu va intra niciodata daca folositi o lanseta pe masura lui. Estimez ca aceasta lanseta ar putea duce la mal fara probleme un somn din categoria 20-30 kg, insa ce va fi peste ramane cu semnul intrebarii. In aceasta clasa de putere lanseta duce  intre 10 si 60 gr. Limita superioara pare usor optimista avand in vedere finetea blank-ului. Cu toate acestea eu am folosit o greutate de 55 gr, plus o naluca supla de 12 cm ,deci putin peste limita superioara.

                                     Am fost curios cum se comporta la limita superioara  intr-un loc pe Dunare , unde apa avea aproximativ 12 metri adincime si viteaza curentului la acel moment era de 4.2 km/h , dublu fata de cota din vara cand pe astfel de locuri se putea pescui lejer cu 21 sau 28 gr. Dupa cum se vede lanseta nu este foarte impresionata de greutatea nalucii si pot sa spun ca in acele conditii , lansand in amonte,  am reusit sa tin substratul cu aceasta naluca. La limita inferioara , am folosit si naluci de 5-7 cm armate pe jiguri de 7 gr . in locuri de pe Mures unde apa relativ mica si curentul nu foarte puternic permiteau acest lucru. De fapt aceasta lanseta lucreaza optim cu jiguri intre 14 si 21 gr fara a fi afectata semnificativ daca ne apropiem cu gramajul de limitele indicate de producator. As zice ca este foarte corect incadrata in aceasta categorie de putere.
    Acestea fiind spuse , poate intelegeti cum se face ca mi s-a deschis apetitul pentru lansetele japoneze. Daca la aceasta lanseta i-am gasit intrebuintarea in pescuitul salaului , mi-am pus intrebarea cum este o lanseta japoneza care sa mearga foarte bine pe woblere. Sau cum este un medium light pentru bass?? Dar un ultralight pentru biban..?? Dar una de pastrav, ori clean ?? Am sa va spun cu alta ocazie ce am gasit cautand pe internet si care au fost alte modele la care soricelul a facut click, click..Si ce o fi insemnand eging sau aji-meba?? Si asta pentru ca fiind o prohibitie de-a dreptul hidoasa prin dimensiunile ei poate avem ocazia sa discutam cate ceva si despre aceste modele . Pina una alta , prohibitie usoara..
 
 Cu stima, SiGi Lures..

2 comments:

  1. Mirific trebuie să fie să îl stăpîniți sanătos

    ReplyDelete
  2. Salut. Din pacate nu te mai pot intreba pe forum, asa ca o fac aici: care ar fi lanseta aceea japoneza medium light pe care o pomenesti in articol? Tocmai caut una si un sfat de la tine ar fi binevenit! Luci

    ReplyDelete